Verbouwing ‘The beginning’

Je hoort wel eens verhalen over verbouwingen. Maar wat iedereen je ook vertelt over verbouwingen, als je het nog nooit hebt meegemaakt weet je niet wat je gaat meemaken. Een vriendin had wel wat laten doorschemeren hoor. ‘Bethina, echt overal waar ze komen wordt het een zooitje’.

En dat klopt, want ze hebben maar één soort paar schoenen en dat zijn puinbakken. Met deze puinbakken lijken ze precies de plekken te vinden die niet zijn afgeplakt. En netjes werken? Wat is dat? De specie voor de badkamer vond ik terug op de muur in mijn gang. En waarom zou je een emmer op het stuk zetten dat is afgeplakt. Kortom, voorzichtig omgaan met je spullen kun je over het algemeen ook wel vergeten.

Eigen wereld

Die bouwvakkers leven echt in een hele eigen wereld. Een wereld waarin zij denken dat iedereen graag om half 7 opstaat en dan ook al fris en fruitig naast zijn bed staat. Excuse me! Ik ben dus absoluut geen ochtendmens en dat botst dus nog wel eens. Ik moet altijd denken aan het filmpje van Bert Visscher waarin hij vertelt over een verbouwing bij hem thuis. ‘Het lijkt wel alsof ze aan een infuus van RedBull zitten’ nou dat dus inderdaad! Ik vraag me werkelijk af waarom het zo vroeg moet overigens…

Bewoners zijn niet belangrijk

De ene bouwvakker is de andere ook niet, wat dat betreft zijn het ook maar gewoon mensen. Maar met één bouwvakker heb ik ook daadwerkelijk ruzie gehad, hij gedroeg zich als een hork, benieuwd hoe dat ging? Ga ik het uitgebreid over hebben. Dan die ene schat van een timmerman die wel zag dat ik in de problemen zat omdat ze de planken uit mijn gangkast hadden gehaald waardoor ik mijn kamer niet terug op orde kon maken.

De platen paste niet meer doordat er nieuwe leidingen waren gelegd. Hij was degene die de planken op maat heeft gezaagd zodat ik mijn huisje weer kon inrichten. Mocht hij eigenlijk niet, want dat is het he, als ze geen werkbon hebben van de uitvoerder mogen ze niks. Toch blij met dit soort invoelende werklui die er wel voor de bewoners zijn, want geloof me dat hoefde ik van de BAM zelf niet te verwachten.

De uitvoerder

Want laten we het eens hebben over de uitvoerder, de ‘God’ van de hele verbouwing. Zijn wil is wet en als ik iets geregeld wil hebben moet ik dat met de uitvoerder bespreken. Niet dat hij goed bereikbaar is en zijn beloftes nakomt maar goed. Ook de werklui mogen NIKS maar dan ook NIKS anders doen dan hoe de uitvoerder dit aangeeft. Ze hebben mijn badkamer dus vervangen en ze mochten nog geen haakje ophangen, ook niet degene die er al hingen. Maar ja bij de bovenbuurman hadden ze dat wel gedaan, dus dat wilde ik ook. Bij gratie Gods mocht het haakje voor mijn ochtendjas weer opgehangen worden, maar alle overige haakjes mag ik dus zelf gaan regelen. Nou begrijp ik best dat je ergens een lijn moet trekken, maar dit is echt de grootste kolder!

Planning

Aan het begin van de verbouwing krijg je een boekje met de planning… Die kun je direct over je schouder het oud papier in gooien. Ze komen en gaan wanneer ze willen en doordat de hele standleiding van de riolering vervangen moest worden hadden ze ook mijn voordeursleutel. Afspraak was dat ze eerst aanbelde… wat denk je zelf? Menig keer stond er gewoon om 7 uur in ene een man in mijn huis.

Vesteda en BAM

Ik huur dus een woning van Vesteda en de BAM deed de uitvoering voor Vesteda. Dat betekent in de praktijk dat alles over veels te veel schijven gaat en ik als bewoner niet zoveel te vertellen heb. In de volgende blogs zal ik jullie in detail vertellen hoe het is gegaan tijdens de verbouwing en wat ik allemaal heb meegemaakt. En geloof me, het was een goede les in het opkomen voor mezelf. Want als je niks zegt, gebeurt het gewoon. Als de uitvoerder mij aan ziet lopen, duikt hij nu het liefst de bosjes in! Ik heb hem zelfs zo ver gekregen dat hij de rommel, achtergelaten door één van de bouwvakkers, op zijn knieën in mijn badkamer heeft opgeruimd. Zo zie ik dat graag!