Bellen met Karin

Geen idee wie die vrouw is, maar toch hoorden we steeds die naam als meneer weer eens zat te bellen. Hij was mijn loodgieter tijdens de verbouwing en het was om het maar zo te zeggen een ‘bijzondere man’. Bijzonder onaardig trouwens ook. Loopt rond alsof hij God zelve is. Voor dit verhaal noem ik hem Rob.

Kennismaking Rob

Mijn eerste ervaring met Rob was het plaatsen van mijn sanitair in de badkamer. 6 uur heeft hij er over gedaan om een toiletpot op te hangen, de douchekop aan te sluiten en de wasbak op te hangen. Want ja hij was constant aan het bellen, dan weer een incasso die niet gelukt was, of weer praten over zijn (denk ik) ex Karin. Allemaal zaken waar ik helemaal maar dan ook helemaal niet in geïnteresseerd ben. Ondertussen geen moment nadenken dat hij in een huis staat waar iemand woont en die dus niet naar het toilet kan als hij niet opschiet. Waarschijnlijk houdt hij van die macht en misschien is het daarom wel stuk gelopen met Karin.

Hij let gewoon niet op

Al gauw bleek dat bij de wastafel de koude en warme kraan waren omgedraaid, gewoon omdat deze man helemaal geen focus heeft en veels te veel met andere dingen bezig is. Dezelfde reden waarom er na het plaatsen van de radiator in de badkamer, een hap uit mijn tegel was. Die heeft hij gewoon laten vallen op de tegels. Wel een beetje vreemd dat je dit dan niet even meldt he?

Stofzuiger

“Mevrouw mag ik uw stofzuiger lenen”? Was elke keer de vraag. Helemaal niet nagedacht of dit wel goed was voor mijn stofzuiger, weet ik veel. Maar ik merkte dat mijn stofzuiger raar ging doen en ik wilde dus eigenlijk mijn stofzuiger niet meer uitlenen. Ik gevraagd aan de BAM hoe normaal het is dat een bouwvakker mijn stofzuiger vraagt, het antwoord was ‘Niet’. Dus een briefje op de deur geplakt dat ik hem echt niet meer uitleen en dat de BAM wel middelen heeft om schoon te maken. De reactie van Rob? Alle zooi laten liggen in de badkamer en het niet opruimen. En toen heb ik even met de uitvoerder gepraat en die lag dus even later op zijn knieën in mijn badkamer schoon te maken.

Respectvol met andermans spullen omgaan

Rob weet ook niet hoe je respectvol omgaat met andermans spullen, daar was de stofzuiger natuurlijk al een goed voorbeeld van. Maar als jij een sneetje hebt in je vinger en je bent bij een vreemde in huis, zou jij dan het handdoekje, dat ophangt in de badkamer, gebruiken? Gewoon zonder te vragen? Ik vind daar wat van, zeker als je bedenkt dat er toiletpapier bij stond en hij alles eerst uit had kunnen spoelen onder de kraan. En weet je, als je dan van schrik dat handdoekje gebruikt, kun je dat toch even melden? Nee in plaats daarvan moest ik het handdoekje zelf vinden en er achter komen dat er bloed in zat. Nou die is de prullenbak ingegaan!!

Praten?

Er viel buiten dit alles om ook helemaal niet te praten met Rob, want Rob voelde zich constant aangesproken. Hij kwam op een keer langs met zijn ‘hulpje’ zoals hij dat zelf zei en die legde de verwarmingsbuizen aan. Toen de beste man klaar was hoorde ik Rob praten met zijn eindverantwoordelijke en zeggen dat hij het beter had gedaan, maar ja zijn hulpje doet het maar net en hij kon hem toch niet gaan afstraffen. Dus ik liep naar de badkamer en vroeg of ik dan wel de dupe mocht zijn. Nou dat zag ik allemaal verkeerd hoor! Tja dan moet je dit soort gesprekken niet voeren in mijn badkamer en het lekker voor je houden. Feit is wel dat hij het heeft mogen aanpassen, het ging om iets kleins, maar toch!

Wanneer gaat hij weg?

Een paar dagen later nadat ik bij de BAM had aangegeven dat hij mijn huis niet meer in kwam, stond hij weer voor de deur. En echt alleen, alleen voor de bovenbuurman heb ik hem binnengelaten omdat deze lieve man zo graag weer verwarming wilde hebben in zijn badkamer. Hij komt binnen en zegt “we gaan de verwarming vullen”, ik zeg “ok, maar in de badkamer is net een tegeltje”… En ik mocht mijn zin niet afmaken want hij zei “Ja uhm daar is de aannemer voor hoor, daar ga ik niet over”. “Ja als je me nou uit laat praten kan ik je vertellen dat ze daar net een tegeltje hebben vervangen en dat je er nog niet op mag staan”…

De tegelzetter had er een groot kruis opgezet, maar dat vond Rob niet voldoende. En zonder er bij na te denken pakt hij iets persoonlijks van mijn wastafel en zet het op het tegeltje. Daarna vraagt hij “Goh was er wat gevallen op het tegeltje”?

Doei Rob. Tot nooit meer ziens!

Verbouwing ‘The beginning’

Je hoort wel eens verhalen over verbouwingen. Maar wat iedereen je ook vertelt over verbouwingen, als je het nog nooit hebt meegemaakt weet je niet wat je gaat meemaken. Een vriendin had wel wat laten doorschemeren hoor. ‘Bethina, echt overal waar ze komen wordt het een zooitje’.

En dat klopt, want ze hebben maar één soort paar schoenen en dat zijn puinbakken. Met deze puinbakken lijken ze precies de plekken te vinden die niet zijn afgeplakt. En netjes werken? Wat is dat? De specie voor de badkamer vond ik terug op de muur in mijn gang. En waarom zou je een emmer op het stuk zetten dat is afgeplakt. Kortom, voorzichtig omgaan met je spullen kun je over het algemeen ook wel vergeten.

Eigen wereld

Die bouwvakkers leven echt in een hele eigen wereld. Een wereld waarin zij denken dat iedereen graag om half 7 opstaat en dan ook al fris en fruitig naast zijn bed staat. Excuse me! Ik ben dus absoluut geen ochtendmens en dat botst dus nog wel eens. Ik moet altijd denken aan het filmpje van Bert Visscher waarin hij vertelt over een verbouwing bij hem thuis. ‘Het lijkt wel alsof ze aan een infuus van RedBull zitten’ nou dat dus inderdaad! Ik vraag me werkelijk af waarom het zo vroeg moet overigens…

Bewoners zijn niet belangrijk

De ene bouwvakker is de andere ook niet, wat dat betreft zijn het ook maar gewoon mensen. Maar met één bouwvakker heb ik ook daadwerkelijk ruzie gehad, hij gedroeg zich als een hork, benieuwd hoe dat ging? Ga ik het uitgebreid over hebben. Dan die ene schat van een timmerman die wel zag dat ik in de problemen zat omdat ze de planken uit mijn gangkast hadden gehaald waardoor ik mijn kamer niet terug op orde kon maken.

De platen paste niet meer doordat er nieuwe leidingen waren gelegd. Hij was degene die de planken op maat heeft gezaagd zodat ik mijn huisje weer kon inrichten. Mocht hij eigenlijk niet, want dat is het he, als ze geen werkbon hebben van de uitvoerder mogen ze niks. Toch blij met dit soort invoelende werklui die er wel voor de bewoners zijn, want geloof me dat hoefde ik van de BAM zelf niet te verwachten.

De uitvoerder

Want laten we het eens hebben over de uitvoerder, de ‘God’ van de hele verbouwing. Zijn wil is wet en als ik iets geregeld wil hebben moet ik dat met de uitvoerder bespreken. Niet dat hij goed bereikbaar is en zijn beloftes nakomt maar goed. Ook de werklui mogen NIKS maar dan ook NIKS anders doen dan hoe de uitvoerder dit aangeeft. Ze hebben mijn badkamer dus vervangen en ze mochten nog geen haakje ophangen, ook niet degene die er al hingen. Maar ja bij de bovenbuurman hadden ze dat wel gedaan, dus dat wilde ik ook. Bij gratie Gods mocht het haakje voor mijn ochtendjas weer opgehangen worden, maar alle overige haakjes mag ik dus zelf gaan regelen. Nou begrijp ik best dat je ergens een lijn moet trekken, maar dit is echt de grootste kolder!

Planning

Aan het begin van de verbouwing krijg je een boekje met de planning… Die kun je direct over je schouder het oud papier in gooien. Ze komen en gaan wanneer ze willen en doordat de hele standleiding van de riolering vervangen moest worden hadden ze ook mijn voordeursleutel. Afspraak was dat ze eerst aanbelde… wat denk je zelf? Menig keer stond er gewoon om 7 uur in ene een man in mijn huis.

Vesteda en BAM

Ik huur dus een woning van Vesteda en de BAM deed de uitvoering voor Vesteda. Dat betekent in de praktijk dat alles over veels te veel schijven gaat en ik als bewoner niet zoveel te vertellen heb. In de volgende blogs zal ik jullie in detail vertellen hoe het is gegaan tijdens de verbouwing en wat ik allemaal heb meegemaakt. En geloof me, het was een goede les in het opkomen voor mezelf. Want als je niks zegt, gebeurt het gewoon. Als de uitvoerder mij aan ziet lopen, duikt hij nu het liefst de bosjes in! Ik heb hem zelfs zo ver gekregen dat hij de rommel, achtergelaten door één van de bouwvakkers, op zijn knieën in mijn badkamer heeft opgeruimd. Zo zie ik dat graag!