Bethina de Reus - van Emmen

Wees zelf de verandering die je wenst te zien in de wereld

Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


verhalen:het_geheim_van_het_leven

Het geheim van het leven

Gisteren (22-10-2019) was het de sterfdag van mijn moeder. Het is alweer 2 jaar geleden. Ik had een stukje geschreven over mijn verdriet, en ik stond op het punt om dat te delen. Maar ik heb het weer weggehaald. Waarom? Omdat ik daar mijn aandacht helemaal niet op wil richten.

In plaats daarvan heb ik een zeer persoonlijk verhaal geschreven. Heb het gevoel dat ik jullie wat steun mag geven. Dus hier komt die! inclusief tips waar je normaal flink voor betaalt ;-)

Ik heb doodsangsten uitgestaan. Paniek en angst gevoeld. Een totale emotionele breakdown, een burn-out of overspannen, hoe je het ook wilt noemen, waren nodig om de taal van mijn lijf te begrijpen.

Om er achter te komen dat alle open deuren kloppen. Zoveel wijsheden kom je tegen en ze kloppen. Maar wat vaak niet benoemd wordt is dat je het zelf moet gaan voelen. Dat voelen zo’n ontiegelijk belangrijk onderdeel in dit proces is. Voelen en toestaan.

Ik ga jullie een heel persoonlijk verhaal vertellen. Doordat seks voor het huwelijk werd afgekeurd (en masturberen) heb ik een vertekend beeld ontwikkeld rond seks. Seksuele voorlichtingen heb ik niet gehad. En heb ook niet geleerd dat als je iets fijn vindt, je ook wel eens opgewonden raakt. Dit gebeurde regelmatig op de bank bij mijn haptotherapeut en ik voelde zo’n diepe schaamte. Totdat ik het durfde aan te geven, zij me vertelde dat dit heel normaal is en ik het heb mogen doorvoelen. Het resultaat? Ik schaam me er niet meer voor. Ik geniet ervan en het is helemaal geen issue meer. Het is de aanraking die me beroert. Is toch eigenlijk ontzettend mooi!

Ik geloof echt in het doorleven van je gevoel. Je hebt hier echter iemand bij nodig. Iemand waarbij jij je veilig voelt. In de aanraking van mijn haptotherapeut zit voor mij de heling. Doordat je ook nog eens voelt dat je niet alleen bent.

Je gevoel toelaten kan beangstigend zijn, maar de paniekaanvallen komen juist door het niet toelaten. En geloof me, in het begin is het echt het aller moeilijkst. Want helaas betekent gevoel toe laten, alle gevoel toelaten. Het is onmogelijk om je bijvoorbeeld alleen blij te voelen en niet verdrietig. It’s all in the package!!

Mijn persoonlijke tips:

- Wees voor jouw gevoel eens wat egoïstischer.

- Je bent niemand een verklaring verschuldigd wat betreft jouw keuzes.

- Omring je met mensen die jou waarderen zoals je bent. Die je niet willen veranderen maar ondersteunend zijn. En neem afscheid van mensen die je kleineren, ook al is dit je partner of je werkgever. De angst voor verlies zorgt er voor dat we in situaties blijven zitten die niet goed voor ons zijn. Doorvoel je gemaakte keuzes, rouw en ga verder.

- Doe alleen datgene wat je gelukkig maakt, ja dus ook in je werk. Dus heb jij geen zin om naar die verjaardag te gaan, dan ga je niet. Je keuzes mogen licht aanvoelen.

- Wees niet bang voor de gevolgen door voor jezelf te zorgen/kiezen. Je trekt weer nieuwe mensen aan. Sommige mensen komen even langs, andere mensen blijven een rol spelen in je leven.

- Wat je uitstraalt trek je aan. Voor sommigen moeilijk om te bevatten, maar de mensen in jouw leven heb je zelf in je leven geplaatst. Jij hebt de mogelijkheid om ze daar weer uit te halen. Jij hebt de regie over je leven, ALTIJD. Zolang je nog voor elke situatie een excuus hebt ben je er nog niet aan toe om dit stukje op te pakken. Er zijn namelijk altijd beren op de weg en het is nooit de perfecte tijd om iets te doen. Doe het gewoon! Je zult zien dat het goed komt! Heb vertrouwen!!

Ik zie mijn leven als een innerlijke reis. Elke dag word ik een nog betere versie van mezelf.

Op een gegeven moment leer je dat elke situatie ook altijd een positieve kant heeft. Probeer jezelf de vraag te stellen wat er goed is aan deze situatie wat je nu nog niet ziet. Ontwikkel nieuwsgierigheid in plaats van angst. Wauw die verzin ik net!

Dikke kus! Bethina

verhalen/het_geheim_van_het_leven.txt · Laatst gewijzigd: 2019/23/10 10:34 door bethina