Bethina de Reus - van Emmen

Wees zelf de verandering die je wenst te zien in de wereld

Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


verhalen:groene_toiletpot

De groene toiletpot

Wat heeft een mens toch een spullen he…. Het is niet te geloven wat we allemaal verzamelen.

Alles moeten we bewaren, want het kan ooit nog een keer van pas komen. Anders moet je het kopen zodra je het nodig hebt en dat zou zonde zijn. Maar ik vraag me dan toch wel af hoe het zit met de ruimte die deze spullen al die tijd innemen.

De leukste anekdote die ik hier ooit over gehoord heb is de “groene toiletpot.” Ik ken iemand die had de groene toiletpot uit zijn vorige huis meegenomen en opgeborgen op zolder, want dit kon later van pas komen voor zijn kinderen. Beide kinderen zijn uit huis en hebben een eigen huis maar de groene toiletpot staat nog op zolder. En om het nog gekker te maken, werd laatst zijn hele badkamer vervangen… Ja je raadt het al, ze hadden niet gekozen voor een groene inrichting.

Ik word op het moment niet goed van al dat verzamelen en bewaren. Twee jaar geleden hebben we bergmeubelen gekocht voor onze berging en in eerste instantie hadden we de spullen die we niet meer gebruikten daar naar toe verhuisd in grote opbergboxen. Want ja… weggooien is toch ook wat. We hebben in die twee jaar nog nooit in die bakken gekeken. Mis je ze dan, of wordt het tijd om het eens in te leveren bij de kringloopwinkel?

Opbergen is naar mijn idee ook niet echt een oplossing. Dit is eigenlijk een soort van nette manier van het bewaren van al je rommel. Oftewel je bent je rommel aan het ordenen. Misschien is dit een leuke eerste stap hoor, maar volgens mij moeten er niet meer opbergers komen maar zouden we ons moeten afvragen wat we echt nodig hebben.

Waarom moeten we elk boek of dvd kopen? Is het niet voldoende om het een keer gekeken te hebben of moeten we het vervolgens ook weer “bezitten?” Volgens mij is het willen “bezitten” de basis van het probleem. Lees een boek en maak er eens iemand anders blij mee. Of leen wat vaker iets uit de bibliotheek.

En waarom… in vredesnaam waarom hebben we zoveel decoraties staan in de huiskamer? Beeldjes, waxinelichthoudertjes, vaasjes, theeserviesjes, schalen en prullendingetjes. Hoe houd je het in vredesnaam schoon? Ow wacht, dat is nu net het probleem, het schoonhouden van al die prullaria. Oef weer een pijnpuntje geraakt!

Hier gaat de bezem er in ieder geval goed doorheen. We hebben stapels met boeken die richting de kringloper gaan, dit zijn de boeken die al een keer voor een prikkie zijn gekocht van een bibliotheek boekenverkoop. Nou prima, dan kan iemand anders hier weer gebruik van maken. En 9 van de 10 boeken zijn na aankoop niet eens gelezen. Hoeveel gaan we nog toevoegen aan het lijstje “moeten we toch nog een keer lezen?”

We hebben ook een stapel met boeken die we nieuw gekocht hebben en best nog wat waarde hebben. Deze proberen we via facebook/marktplaats eerst nog maar eens te koop te zetten.

Maar de boekenkast uitzoeken is stap één. Hierna zullen zeker de prullaria in de vensterbank onder de loep worden genomen om nog maar te zwijgen over het glaswerk en koffie mokken.

verhalen/groene_toiletpot.txt · Laatst gewijzigd: 2015/26/10 14:25 door bethina