Bethina de Reus - van Emmen

Wees zelf de verandering die je wenst te zien in de wereld

Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


verhalen:feestdagen

Dit is een oude revisie van het document!


Feestdagen

Kaarsjes

Kerst heb ik altijd al geweldig gevonden. Als kind zijnde werd ik zo blij van al die lichtjes, versieringen, kleuren en voornamelijk de kaarsen! Ik vond het zo mooi om kaarsen aan te hebben als het buiten donker was en niks rook zo lekker als een kaars die opgebrand was. Het lontje wat dan doofde en het kringeltje rook wat vervolgens naar boven kwam en dan die heerlijke geur die verspreid werd door de hele kamer.

Wij gingen in december vaak op vakantie met het hele gezin. Wij verbleven dan in een bungalow van Center Parcs, soms wel twee weken lang. We hadden dan vaak het meest luxe huisje en de volgende boeking werd bij wijze van spreke al weer gemaakt als we de koffers weer hadden ingepakt om naar huis te gaan.

Daar werden ook altijd kaarsen gebrand en daar ben ik ook de geur van dovende kaarsen door gaan waarderen. Ik ben erg goed in het koppelen van bepaalde geuren aan specifieke situaties. Die geur van kaarsjes die uitdoven heb ik echter nooit aan kerst gekoppeld, wij vierden namelijk geen kerst. En kaarsjes mochten gebrand worden, maar rond kersttijd werd daar moeilijk over gedaan. De buren zouden kunnen denken dat wij ook kerst vierden.

Oud en nieuw

Oliebollen of appelflappen mocht ik ook niet eten rond middernacht op oudjaarsavond. Nee oud- en nieuw was een heidense traditie dus als wij appelflappen en/of oliebollen aten of champagne dronken dan deden wij mee aan deze heidense traditie. Maar oliebollen voor middernacht en oliebollen na middernacht was geen enkel probleem. En wat dacht je van vuurwerk? Dit is oorspronkelijk bedoeld om boze geesten te verjagen, je snapt dus wel dat wij geen vuurwerk mochten aansteken. Er naar kijken en er laat voor opblijven was echter geen enkel probleem. Een soort van feestje maken en kijken hoe andere mensen een heidens feest vieren, terwijl jij hier halfslachtig aan mee doet.

Schijnheiligheid

Schijnheiligheid. Ergens voor staan, maar er toch onderuit proberen te komen of wegen vinden om er toch aan mee te doen of de 'pijn' te verzachten. Maar toch deed ook ik mee aan deze schijnheligheid omdat het een mooie manier was om toch mee te kunnen doen met de feestdagen. Zo kon ik toch tijdens oud- en nieuw een soort van feest vieren. Het voelde dan best echt. Wij kregen ook visite net zoals alle buren om ons heen. Wij zaten ook tv te kijken en zagen de klok aftellen naar het nieuwe jaar. We brachten dan wel geen toost uit, maar het leek allemaal net echt.

Het was een manier waarop mijn ouders probeerden om ons toch een soort van plezier te laten maken denk ik als ik er nu aan terug denk. Maar wel binnen de kaders waarin ze volgens het geloof nog op 'safe' speelden. Misschien was er toch een vorm van plezier en gezelligheid en werd het goed bedoeld, toch voelde het altijd alsof wij 'anders' waren. Wat het helemaal lastig maakte was dat er niet echt een richtlijn was binnen het geloof.

Verjaardag

Er waren geloofsgenoten die ook nog eens familieleden van me waren, die wel rustig vuurwerk afstaken tijdens oud- en nieuw. Of een medegelovige die met haar verjaardag wel mocht trakteren op school. Ik vond dat dus echt zo oneerlijk! Ik wilde ook wel eens in de belangstelling staan als ik jarig was. Of op mijn verjaardag speciaal een cadeau krijgen.

Mijn ouders zeiden altijd dat ik geen cadeau nodig had speciaal op mijn verjaardag want wij kregen het gehele jaar cadeautjes en dan ook nog eens onverwachts. Dat wil je als kind toch helemaal niet horen! Je wilt toch graag die ene dag een cadeau krijgen en er helemaal naar uitkijken omdat je nog niet weet wat het is. Je ouders uitvragen totdat ze je vertellen wat je gaat krijgen (als je ze zo gek krijgt tenminste). Nadenken over wat je gaat trakteren op school en misschien wel een verjaardagshoed op school maken. En dat als je binnenkomt op school dat je stoel versierd is. Als kind zijnde dacht ik dat ik dit niet miste, nu weet ik dat ik het wel gemist heb. Natuurlijk heb ik het gemist! Het hoort bij kind kunnen zijn.

Maar ondanks het feit dat ik mijn verjaardag niet mocht vieren en oud- en nieuw betekende dat we om 23:55 appelflappen aten en rond middernacht keken naar het vuurwerk, ik geen kerst mocht vieren maar wel het kerstpakket mocht aanpakken, ben ik wel blij met deze momenten. Deze momenten maakten het dragelijker.

verhalen/feestdagen.1414613319.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2014/29/10 21:08 door bethina