Bethina de Reus - van Emmen

Wees zelf de verandering die je wenst te zien in de wereld

Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


verhalen:familie_en_vrienden

Familie en vrienden

Kennen jullie de uitdrukking “ vrienden kies je zelf, familie niet”?

Het principe van een familie intrigeert me. Waarom zijn er bijvoorbeeld meer familie ruzies dan ruzies met vrienden?

Helaas heb ik geen goed voorbeeld met betrekking tot families gezien. In mijn familie bemoeide iedereen zich met elkaar en waren sommigen er alleen maar op uit om je een rot gevoel te bezorgen, of je onderuit te halen. Ik mag hopen dat dit een verkeerd voorbeeld was en dat de meeste families het goed hebben met elkaar.

Het kan toch niet zo zijn dat alleen het uitkiezen of niet de relatie bepaalt? Of heeft dit echt zoveel invloed? Waarom voelt het bij familie soms als opzitten als je op visite bent en bij vrienden als plezier maken en voelt het als een keuze om daar te zijn?

Als ik mijn eigen situatie bekijk, heb ik heel veel verschillende soorten vrienden. Ik heb vrienden waarmee ik uitsluitend mee ga uit eten omdat we allemaal van lekker eten houden. Vrienden waar ik bordspellen mee speel enzovoort enzovoort. Het lijkt er dus op dat het “gemeen hebben” van onderwerpen belangrijk is.

Maar is dat het enige? Als je familie hebt waar je mee kan praten en die dezelfde interesses hebben, ben je er dan? Ik denk dat dit het wel makkelijker maakt, maar ik denk dat de mate van vertrouwen die je in iemand hebt een belangrijkere rol speelt. En hoeveel respect iemand voor je heeft is in mijn ogen dus belangrijk. Hoeveel deel je met je familie of vrienden en hoe gaan ze daar mee om? Als jij iets met je familie of vrienden deelt en elke verjaardag wordt gevraagd of je dat al hebt gedaan. Of dat je eens zou moeten kijken naar een andere woning, of dat je eigenlijk toch wel een keer die muren moet schilderen of de keuken moet vervangen. Dan ben je hier toch op een gegeven moment klaar mee? Het is toch respectloos om iemand steeds te herinneren aan de dingen die hij nog zou moeten doen? Dat ik dat bijvoorbeeld tegenover mijn man doe is nog daar aan toe, maar wat hebben anderen daar mee te maken? En waarom is het zo belangrijk voor hen om jou daar op te wijzen?

In bovenstaand geval kun je van een vriend afscheid nemen, maar van je familie niet. En op de één of andere manier durf je je familie hier niet op aan te spreken omdat er anders misschien wel ruzie van komt. Men bedoelt het zo goed allemaal, maar heeft niet door dat ze je kwetsen en daar gaat het naar mijn idee mis.

Misschien is het ook wel zo dat familie dichter op elkaars lip zitten en daardoor de kans gewoon groter is dat je je met elkaar bemoeit (goed bedoeld of niet).

Wie zal precies weten hoe het zit? Ik heb afscheid van mijn familie moeten nemen en had daar geen keuze in. Als ik dan sommigen hoor zeggen dat ze ruzie hebben in de familie dan zeg ik wel eens dat ze liever moeten zijn tegen elkaar omdat zij elkaar nog mogen zien en het negen van de tien keer nergens over gaat.

En als je de volgende keer weer eens op familiebezoek gaat, probeer ze dan eens als vrienden te zien, wie weet helpt het!

verhalen/familie_en_vrienden.txt · Laatst gewijzigd: 2015/26/10 14:31 door bethina