Bethina de Reus - van Emmen

Wees zelf de verandering die je wenst te zien in de wereld

Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


verhalen:afvallen

Dit is een oude revisie van het document!


Afvallen

Expert

Ik ben een expert in het gewicht verliezen en weer terug vinden. Hoe noem je dat ook alweer?? Ow ja Jojo-en. Iets schrijven over afvallen voelt zo afgezaagd. Iedereen kan hier wel iets over vertellen en er zijn zoveel verschillende meningen.

Er zijn bewegingen die zeggen dat je volgens de schijf van vijf moet eten. Weer anderen zeggen dat je koolhydraatbeperkt moet eten of de montignac methode die zegt dat je bepaalde combinaties van voedsel vooral niet tegelijk moet eten. Of wat dacht je van het eten van maaltijdvervangers en shakes?

Ik heb alle bovengenoemde opties uitgeprobeerd, behalve de montignac manier van eten daarom noem ik mezelf een expert.

Welk dieet?

Ik weet ook wat het is om zwaar overgewicht te hebben. Ik was op de basisschool al bezig met mijn gewicht. Ik ben al te zwaar zolang als ik me kan heugen. Het grote probleem is dat ik van lekker eten houd. Ik heb wel eens gezegd dat ik nog liever dood ga dan dat ik niet meer lekker mag eten.

Als je dan volgens de schijf van vijf gaat eten, wordt er van je verwacht dat je niet te vet eet. Er wordt ook vaak aangeraden om light producten te eten. Dat heb ik veel gegeten hoor! Mede omdat mijn moeder diabetes had en veel light moest eten/drinken. Ik persoonlijk vind de schijf van vijf achterhaald. Ik ben wel eens heel veel afgevallen door alleen maar calorieen te tellen en zoveel mogelijk volgens de schijf van vijf te eten. Het principe is natuurlijk ook heel simpel. Eet je minder dan je verbruikt dan val je af, wat je ook eet. Maar als ik dan zin had aan chocolade dan verving ik rustig mijn hele maaltijd voor een reep chocolade.

Bij maaltijdvervangers en shakes heb ik het probleem dat ik niet geniet van mijn eten en ik alleen maar repen, soepen of shakes zit te eten om alle voedingsstoffen naar binnen te krijgen. Ik vind het belangrijk dat je alle voedingsstoffen binnen krijgt en dit is een belangrijke functie van eten, maar mag het alsjeblieft ook nog ergens naar smaken dan alleen maar naar chemische aardbei, banaan of chocolade?

Montignac en bloedgroep achtige dieten sta ik niet helemaal sceptisch tegenover maar heb ik gewoon nog nooit geprobeerd. Het moet ook ergens ophouden he!

Uitdagingen

Afvallen terwijl je een eetstoornis hebt is al helemaal een gods onmogelijke opgave. Het is me een paar keer gelukt hoor zoals ik eerder aangaf, maar het eetgestoorde gedrag blijft. Je wilt afvallen dus je gaat onverwantwoordelijke dingen eten in plaats van volwaardige maaltijden of je gaat overdreven sporten omdat je denkt dat je een reep choclade van 450 kcl kan wegsporten door op een hometrainer 450 kcal te verbranden.

Sporten

Sporten… ook daar moet je maar van houden. Ik houd er erg van om zuinig met mijn energie om te gaan. Een collega van me ging met de roltrap in plaats van met de trap en kreeg daar commentaar over. Haar reactie daarop was dat ze niet lui was, maar gewoon efficient met haar energie om ging. Dat gevoel deel ik een beetje. Er zijn maar weinig dingen waar ik voor ren. Als ik zie dat ik nog een minuut heb en de trein staat nog op het station, dan trek ik een sprintje. Waarom? Omdat ik dan eerder thuis ben. Ik moet er dus wel het nut van inzien. Stom op een fitness apparaat zitten vind ik helemaal niks. Begrijp me niet verkeerd, ik heb ook zo'n apparaat in huis staan wat stof staat te happen.

Nuttig?

Er het nut van inzien is de sleutel tot afvallen. Als je niet wil afvallen, dan wegen de voordelen van kunnen eten wat je wilt zwaarder dan de nadelen. En ook al weet je dan dat je moet afvallen omdat dit 'beter' voor je is, dat kan je echt helemaal niks schelen. Sterker nog als iemand me zei dat ik moest afvallen dan gooide ik mijn kont tegen de krib. Ik ben er heilig van overtuigd dat de motivatie uit jezelf moet komen. Het moet voor jou het juiste moment zijn en het moet goed voelen. En soms is het juiste moment het moment waarop je te horen krijgt dat je diabetes hebt, of het moment waarop er iemand in je omgeving sterft en dat je tot nadenken stemt.

Mijn omslagmoment

Mijn omslag kwam nadat ik al drie jaar in therapie zat voor achterliggende problemen die te maken hadden met mijn eetstoornis. Ik ging in therapie omdat ik wilde afvallen maar daar wilde ik de eerste drie jaar nog helemaal niks van weten. Ik was behoorlijk beschadigd en moest helen.

Tijdens een retraite in Frankrijk had ik een aantal gesprekken met 1 van de begeleiders. Ik was al een paar keer eerder naar deze plek geweest dus er was al een vertrouwensband ontstaan. Tijdens deze gesprekken hadden we het er over dat mijn lichaam alle negativiteit heeft opgeslagen. Het was er altijd voor me geweest maar ik had er nooit enige verantwoordelijkheid voor genomen. Dit deed pijn en ik voelde dat het klopte. Mijn taak was om lief te zijn voor mijn lichaam, mijn maag niet meer zoveel vol te stoppen omdat mijn maag schreeuwde van de pijn.

Na deze gesprekken die zo waardevol voor me zijn geweest ben ik bij thuiskomst weer naar de diabetes verpleegkundige gegaan waar ik ook al zeker geen jaar meer was geweest. We hebben serieus gesproken over afvallen en hoe het nu verder moest met mijn lichaam. Jullie moeten weten dat ik destijds 170 kilo woog.

Koolhydraatbeperkt eten

Verassend genoeg kwam mijn diabetes verpleegkundige met het koolhydraatbeperkte dieet. Ik kende het Atkins dieet al van eerdere lijnpogingen, wat ook een koolhydraatbeperkt dieet is. Ze had het echter niet zo zeer over Atkins maar over minder koolhydraten eten. Niet te vaak tarwe producten en veel groenten eten. Haar manier sprak me nog niet aan maar mijn interesse was wel gewekt.

Toen ik thuis kwam ben ik op internet gaan zoeken naar koolhydraatbeperkte dieten. Uiteindelijk kwam ik de term grip op koolhydraten tegen. En vraag me niet waarom, maar ik kocht direct twee boeken en zodra ik die binnen had ben ik begonnen met deze manier van afvallen. Wat een verademing! Lekker kunnen blijven eten EN afvallen. Dat was echt een droom van me. Zoals ik jullie al vertelde, ik houd van lekker eten.

De kilo's vlogen er af en binnen no-time mocht ik minder insuline spuiten en uiteindelijk hoefde ik geen enkele medicatie meer te slikken voor een te hoge bloeddruk of voor mijn diabetes. Uiteindelijk woog ik 100 kio, ik ben dus op eigen kracht 70 kilo afgevallen. Men gelooft me niet, maar dit ging echt zonder enige moeite. Deze manier van koolhydraatbeperkt eten paste zo goed bij mij en voelde zo natuurlijk.

Ik zeg paste, maar ik moet zeggen past.. Helaas bleef ik op de 100 kilo steken en ben ik weer aangekomen tot 120 kilo omdat ik gedemotiveerd raakte. Inmiddels ben ik weer druk bezig om die kilo's er af te krijgen. Wederom door koolhydraatbeperkt te eten. Echter deze keer houd ik er ook in een app bij wat ik zoal binnenkrijg qua calorieen op een dag. Niet omdat ik weer calorieen wil gaan tellen, maar omdat ik zicht moet krijgen op wat normale porties zijn. Het afvallen ging eerst bijna vanzelf omdat ik zoveel woog, nu zal ik toch meer op de portie grootte moeten letten.

Sporten is nog steeds niet mijn ding, maar wist je dat je alleen al met 8 uur bureauwerk zo'n 1500 kcal verbrandt? Als je daar dan ook nog drie uur zitten aan toevoegt en een uurtje wat in huis opruimt, heb je zomaar een totaal verbranding van 2300 kcal op een dag en dat terwijl je efficient met je energie om gaat!

verhalen/afvallen.1445866135.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2015/26/10 14:28 door bethina